Hemligt nätverk döljer Putins miljardtillgångar

Ett nätverk av företag, vänner och oligarker skyddar Vladimir Putins tillgångar. Palats, lyxyachter och vingårdar finns i egendomen som värderas till över 45 miljarder kronor.

Det är den brittiska tidningen The Guardian som berättar om härvan kring vad som framstår som ett nätverk med 86 företag, kopplade till samma e-postdomän, LLCInvest.ru. Domänen ägs av telekomföretaget Moskomsvyaz, som har nära kopplingar till banken Rossiya, en bank som har kallats för ”Putins bank”.

Läckta mejl visar på att ledningen i företagen samarbetat som om de vore en och samma organisation. Antikorruptionsnätverket OCCRP och ryska nyhetssajten Meduza, som kartlagt tillgångarna, skriver om ett stort antal lyxfastigheter och andra tillgångar, som används av den ryska ledaren och kan kopplas till nätverket.

Tillgångarna ska vara värda över 45 miljarder kronor. Det handlar bland annat ett palats vid Svarta havet, värt omkring 12 miljarder kronor, som uppges handhas av Putins gamla judokompis Arkady Rotenberg. Palatset avslöjades första gången i Aleksej Navalnyjs film ”Putins Palats”.

https://www.expressen.se/nyheter/hemligt-natverk-doljer-putins-miljardtillgangar/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.