Solberg: – Norge vil ikke merke Trumps straffetoll. Foreløpig

Lørdag 7 juli 2018

Statsministeren ser likevel med uro på handelskrigen mellom Kina og USA.

PARIS (Dagbladet): USAs varslede straffetoll på kinesiske varer har trådt i kraft. Straffetollen har en verdi av 34 milliarder dollar årlig og Kina har varslet snarlige mottiltak.

Tollen ble innført klokken 6 norsk tid fredag morgen. Produkter som rammes er blant annet maskiner, elektronikk og biler. Eskalering fra Trumps trusler om å sette «America first» til faktisk handelskrig vil ventelig gi ringvirkninger i verdensøkonomien.

Også statsminister Erna Solberg er klar på at utviklingen bekymrer henne:

– Vi ser jo en verdensøkonomi som endelig har tatt seg opp siden finanskrisen. Derfor er det ekstra bekymringsfullt dersom denne spente handelssituasjonen mellom USA og Kina kommer til å pågå en stund. Jeg frykter det vil bidra til mindre økonomisk vekst globalt, sier Solberg til Dagbladet i Paris.

Solberg er i den franske hovedstaden for å støtte opp om et initiativ som skal gjøre store, statlige investeringsfond grønnere i fargen. Hun skal også møte den franske presidenten Emmanuel Macron fredag kveld.

– Rammer ikke Norge. Foreløpig

Det er først og fremst verdenshandelen som helhet, ikke Norge spesielt, som uroer Solberg i dag.

Dersom den norske økonomien rammes av Trumps straffetoll, blir det et lite stykke fram i tid, ifølge statsministeren.

– For Norge vil de direkte virkningene av Trumps toll ikke treffe oss særlig, foreløpig i alle fall. Men dersom den økonomiske veksten blir lavere over hele linja, så vil det påvirke oss også, selvsagt. Ringvirkninger fra utlandet, som at den tyske bilindustrien rammes, som kan påvirke Norge i andre rekke.

 

– Dette var noe Trump varslet

Solberg er klar på at hun håper på en snarlig løsning på konflikten.

– Ja, men forhåpentligvis klarer man å finne løsninger på veien som gjør at disse nye tollsatsene ikke får så store ringvirkninger, sier Solberg.

– Er du skuffet over Donald Trump i dag?

– Jeg er forkjemper for mer frihandel, mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre. Samtidig var jo dette noe Trump varslet i valgkampen at han kom til å gjøre, så vi kan ikke være for overrasket i dag. Det er også viktig å huske på at mange amerikanske politikere sier de er forkjempere for WTO og frihandel, så vi vet det er delte meninger om dette tollregimet også i USA.

Beijing har tidligere varslet at Kina skal slå tilbake med mottiltak, dollar for dollar, med umiddelbar virkning. Blant annet blir USAs eksport av svinekjøtt, soyabønner og biler til Kina trolig iført straffetoll som svar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *