Ungdomskriminalitet i Oslo

Fredag 29 juni 2018

– Ungdomsstraff fungerer ikke godt nok

Erna Solberg garanterer ikke at Wara får det som han vil i kampen mot unge kriminelle. Tiltak som får de unge ut i arbeid kan være nøkkelen, mener statsministeren.

Oslo-politiet er bekymret for ungdomskriminaliteten. Politiet er maktesløse overfor unge lovbrytere. Dagbladet fortalte onsdag at ti barn er anmeldt 187 ganger i Oslo sentrum. Barn under 15 år står bak voldtekter, ran, grov vold og grove trusler, ifølge poitiet. Justisminister, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara hevder at «Oslos gater ikke er trygge».

Han vil blant annet utvide barnevernets myndighet og gjøre det mulig for dem å kunne sende ut ungdom fra byen eller forvare dem. Statsminister Erna Solberg (H) forteller at hun selv har snakket med Wara. Hun mener at utsagnet hans ikke handler om alle gatene generelt, men enkelte områder med ungdomsgjenger som har skapt utrygghet.

– Det finnes mange gode ideer for hvordan man kan bekjempe ungdomskriminalitet. Å få ungdommer til å gjøre noe annet og få dem ut av miljøet, kan være en av reaksjonsformene framover. På hvilken måte og på hvilke hjemler vi skal gjøre det på, må vi bruke litt lengre tid på å finne ut av, sier Solberg.

– Vanskelig å få sommerjobb

Sammen med Trine Skei Grande (V) og Per Sandberg (Frp) besøkte hun i går «Jobbprosjektet 2018» på Lindeberg skole i Oslo. Prosjektet skal gi ungdom arbeidserfaring. – Vi ser at det er mange færre som utlyser sommerjobber fordi det stadig er større krav til kompetanse, alder, HMS og faglig kunnskap, også for å kunne ha enklere jobber. Og det er en kjempeutfordring for mange ungdommer fordi de aldri får sjansen til å prøve seg, forteller Skei Grande.

Ruster opp Alna

I to uker skal 40 ungdommer i alderen 15 til 21 år, jobbe to uker på oppdrag for Alna kommune. Prosjektet er i regi av NAV Alna og bydel Alna. Formålet med prosjektet er å bidra til trivsel i bydelen, og skape mestring hos ungdommene.

– Det er viktig å ruste opp området, men også å gi ungdommen vår et springbrett ut i arbeidslivet. Mange har ikke kontakter, eller sliter med å få seg sommerjobb, forteller prosjektlederen Magali Hytten, fra NAV Alna.

For å bli en del av prosjektet har ungdommene søkt på samme måte som en hvilken som helst jobb. Søknadsprosessen har de fått god hjelp til, og av 100 søknader, fikk 40 ungdommer jobben.

Noen av dem har ikke fullført videregående skole og mangler motivasjon. Å være en del av arbeidsprosjektet kan også hjelpe disse med å kanskje fullføre, etter en smak på arbeidslivet, med lønn.

Ifølge Hytten er det i tillegg viktig å lære bort vanlige regler for arbeidslivet, slik som å møte opp til riktig tid. Hun legger til at hun er veldig fornøyd med ungdommenes innsats så langt.

– De er veldig flinke og står alltid på. De kommer heller ikke for sent, så jeg vil skrive gode attester på dem.
Ny i arbeidslivet

Ungdommene har fått prøve seg i jobb på Ellingsrud sykehjem og som malere på Lindeberg skole. Det er lærerikt, mener Hajira Khan (15), som aldri har hatt sommerjobb før.

– Det går veldig bra. Det som er det beste er at vi får ha det gøy og jobbe samtidig. Vi kan både få erfaring videre i livet og se hvordan det er å være ute å jobbe, sier Hajira.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *