Sosialistisk Venstreparti (SV) ber Stortinget vedta kritikk mot Bakke-Jensen

Lørdag 2 juni 2018

Det sa SV-leder Audun Lysbakken under partiets landsstyremøte lørdag.

Tirsdag kom det fram at en til da ukjent «alvorlig hendelse» blant norsktrent milits som har kjempet mot IS, førte til at Norge midlertidig avbrøt treningen. Dette ble ikke nevnt i forsvarsministerens Syria-redegjørelse tidligere i mai, noe SV-leder Audun Lysbakken har kritisert.

Nå har SV lagt inn forslag til utenrikskomiteen om at Stortinget må vedta kritikk av Bakke-Jensen fordi han utelot disse opplysningene. Lysbakken sier han har forståelse for at enkelte opplysninger og diskusjoner om utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål ikke kan offentliggjøres.

– Men regjeringen kan ikke la være å offentliggjøre saker som kan være offentlige, bare fordi de er ubehagelig for regjeringen. Da mister både Stortinget og offentligheten muligheten til en opplyst debatt om Norges militære innsats i Midtøsten, sier Lysbakken til NTB under landsstyremøtet.

– Stortinget mener statsråd Frank Bakke-Jensens utelatelse av relevant informasjon i redegjørelsen 2. mai er kritikkverdig, er formuleringen i forslaget.

De har dermed ikke valgt å bruke formuleringen «sterkt kritikkverdig», som den sterkeste ordlyden man kan komme med uten å fremme mistillitsforslag. Men Lysbakken sier det er en kraftig markering fra Stortinget hvis det vedtas kritikk av en statsråd

– Og det syns jeg er på sin plass i denne saken, sier han.

Kritikkforslaget ble sendt inn tidligere i uken, og er ennå ikke behandlet i komiteen. Det skal stemmes over forslaget i Stortinget 13. juni. Lysbakken tror på støtte fra flere partier.

– Det er for tidlig å si noe konkret, men jeg har tro på at flere partier er med på å støtte forslaget. Men dette er ikke avklart, sier han.

I tillegg til forslaget om kritikk av Bakke-Jensen, har SV sendt inn forslag om å trekke norske styrker ut av Midtøsten. Som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS, trente norske styrker lokale syriske styrker fra høsten 2016 til høsten 2017. Innsatsen skjedde i grenseområdene mellom Syria, Irak og Jordan.

Lysbakken sier SV hele tiden har vært imot norsk deltakelse i Midtøsten.

Militsene har i Klassekampen selv sagt at de også har kjempet mot Assad-regimets styrker, stikk i strid med intensjonen om kun å kjempe mot IS. Lysbakken mener disse opplysningen samt den alvorlige hendelsen som ble kjent tirsdag, viser hvor vanskelig det er å kontrollere hvem Norge samarbeider med i Midtøsten. Partiet foreslår derfor at Norge umiddelbart avslutter deltakelsen i militæroperasjoner i Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *