Russisk spion på møter med norske myndigheter

Torsdag 24. mai 2018

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har hatt en mann i russiske delegasjoner på møter med norske nasjonale og regionale myndigheter i en årrekke.

NRK får bekreftet fra kilder med tilknytning til Utenriksdepartementet og Finnmark fylkeskommune at norske myndigheter lenge har hatt kjennskap til russerens oppgave for russisk etterretning, FSB.

FSB-mannen har vært en del av den russiske delegasjonen ved en rekke møter og konferanser i Barents- og næringslivssamarbeid mellom Norge og Russland, blant annet Kirkeneskonferansen.

Han deltok også i tosidige møter mellom Norge og Russland med Jonas Gahr Støre som norsk utenriksminister. FSB-mannen er fortsatt sentral i norsk-russisk samarbeid.

En rekke personer, som har hatt lederstillinger i Finnmark fylkeskommune, sier «det har vært en kjent sak» at den aktuelle personen i offisielle delegasjoner fra Nordvest-Russland har hatt en oppgave for det russiske sikkerhetspolitiet, i tillegg til rollen for å utvikle samarbeid over grensen.

Finnmark fylkeskommune har derfor ønsket at representanter fra enten Utenriksepartementet eller det norske generalkonsulatet i Murmansk skulle være tilstede på slike møter, får NRK opplyst fra informert hold.

Fylkesrådmann i Finnmark, Øystein Ruud, sier han ikke har hatt kjennskap til russerens tilknytning til FSB, men opplyser at Finnmark nå har innledet et samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

Seniorrådgiver i PST, Annett Aamodt, vil ikke kommentere den konkrete saken, men bekrefter at etterretningsvirksomheten mot Norge er stor.

Presseattaché ved Russlands ambassade i Norge, Olga Kiriak, synes det er vanskelig å kommentere saken ut fra de foreliggende opplysningene. Hun skriver likevel i en e-post at det kan være naturlig at russiske grensemyndigheter, som er en del av FSB, deltar i russiske delegasjoner.

«Dersom det dreier seg om sikkerhetsspørsmål, migrasjon eller grense, er det naturlig at representanter for spesialtjenester, inkluderes i en delegasjon», skriver Kiriak.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken. Kommunikasjonsjef Frode Overland Andersen skriver i en e-post at spørsmål må stilles til PST fordi «det er de som har ansvaret for andre lands etterretning mot Norge».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *