Regjeringen kutter i fri rettshjelp:

Tirsdag 22 mai 2018

Ett hån mot folk som er fattige

I revidert statsbudsjett kuttes bevilgningen til fri rettshjelp med 87 millioner kroner. Petter Eide (SV) mener regjeringen styrer mot en avvikling av ordningen.

Jeg synes dette er veldig dramatisk. Hele ideen med ordningen er at folk skal ha lik tilgang til rettssystemet. Det skal ikke være sånn at de med god råd skal ha bedre tilgang på rettssystemet enn andre, sier Eide til Dagbladet.

Sakens kjerne er at inntektsgrensen som bestemmer hvem som kvalifiserer for fri rettshjelp, har stått stille i nesten ti år. Samtidig blir lønninger og trygd justert opp etter inflasjon og økte levekostnader. Dette gjør at stadig flere som tidligere kvalifiserte til fri rettshjelp, nå kommer over inntektsgrensen.

Det er en kjernepilar i rettsstaten som er i ferd med å uthules. Vi har tidligere sett at støtte til organisasjonene som driver fri rettshjelp kuttes, og nå kuttes det også i det som går til advokathjelp, sier Eide.

En av gruppene som i praksis mister retten på fri rettshjelp, er unge uføre som mottar minstepensjon. Grunnbeløpet er i dag på 247 000 kroner, kun tusen kroner mer enn inntektsgrensa for fri rettshjelp på 246 000 kroner.

Det er en hån mot folk som er fattige. Og det er å stenge rettssystemet for en gruppe som har lite penger, som hele ordningen er ment for å unngå. Unge uføre med en stønad på 247 000 i året vil nå måtte betale for advokat selv, noe de absolutt ikke har råd til, sier han.

Eide varsler imidlertid kamp om saken allerede i år.

Vi kommer til å gjøre det vi kan for å endre dette. Inntektstaket må heves. Det vil vi sette fokus på både i revidert budsjett og i statsbudsjettet til høsten. Det må være et minstekrav at folk på uføretrygd kan få fri rettshjelp, avslutter Eide

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *