Ja, jeg er en god nabo

Fridager. Vi skal selvfølgelig ta hensyn til hverandre på hviledager når det gjelder støyende arbeid, men vi kan heller ikke la én enkelt religion diktere livet til alle som ikke følger den.

Leder i Bærum Velforbund, Erik Sennesvik, gir i Budstikka tirsdag 29. mai en vennlig påminnelse om at vi skal ta hensyn til hverandre i denne årstiden og avstå fra støyende arbeid som gressklipping og lignende arbeid. Jeg har ikke en gressklipper, så jeg må jo være den perfekte nabo.

Jeg er enig med Erik om at vi må ta hensyn til hverandre. Jeg setter stor pris på fred og ro når jeg har en fridag og er hjemme. Erik har et godt og velment budskap i sitt innlegg, men jeg vil tilby et annet perspektiv på helligdager og loven om helligdagsfred.

Når det gjelder støy på fridager eller helligdager så mener jeg vi må være villige til å gi og ta, være fleksible og finne gode løsninger. Noen har nok behov for å gjøre arbeid som kan være støyende og ønsker å gjøre dette på sin fridag da de har mest tid og mulighet til å gjøre det, men så er det kristendommen som kan gjøre dette vanskelig.

Det finnes jo robot gressklippere som ikke lager støy, og dette kan være en god løsning. Så lenge man ikke driver med støyende arbeid tidlig på dagen eller sent på kvelden, så må det være lov. Vi skal selvfølgelig ikke forstyrre gudstjenester med støy ved deres eiendom, men gjøres arbeidet på god avstand, så må det være lovlig.

Problemet med loven om helligdager og helligdagsfred derimot er at dens opphav er basert på religion, her kristendommen, og at den får diktere livet til alle som ikke følger den. Jeg synes vi bør oppheve konseptet med offentlige helligdager og helligdagsfred, og at de erstattes med en annen løsning som er bedre tilpasset vår tid og vår befolkning.

Norge består ikke bare av kristne, men består også av mange humanister og ateister. Du kan bare tenke deg ramaskriket som kunne oppstå dersom Norge skulle ha offentlige islamske helligdager, da ville man fort se verdien i at det offentlige forholder seg religionsnøytral.

Vi bør avskaffe offentlige helligdager i Norge, og jeg legger trykk på offentlige, fordi det offentlige bør ikke favorisere én enkelt religion uansett hvordan den tidligere har preget Norges kultur, historie og tradisjoner. Kristendommen er ikke en norsk religion, den kommer fra Midtøsten, og den bør ikke diktere livet til alle oss andre som ikke følger den.

Jeg verdsetter fridager, men jeg ønsker ikke at kristendommen skal bestemme når jeg har fri eller hva jeg ikke får gjøre på min fridag. Kristendommen bør ikke diktere bedrifters åpningstid. Hver enkelt bedrift bør få styre sin drift uavhengig av religion og bruke de løsningene som passer best for dem og deres ansatte.

Jeg foreslår ikke å redusere antall fridager, men noen forslag der ute går ut på å erstatte helligdagene med en ekstra ferieuke eller en offentlig fridag på frigjøringsdagen 8. mai. Vi kan gjerne fortsatt ha fri på lørdager og søndager, men da kaller vi det heller hviledager og endrer navnet på loven til hviledagslov.

Heldigvis har vi ikke like strenge straffer for brudd på hviledagsfreden som i Bibelen. Ifølge 2. Mosebok 31:14 krever Gud dødsstraff for dem som arbeider på hviledagen og at de skal utryddes av sitt folk. Ser vi til 4. Mosebok 15:32-36, så krever Gud at en mann som samler ved på hviledagen skal steines til døde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *