Får 4,5 millioner til «Hustru»-comeback

Mandag 4 juni 2018

43 år etter at første «Hustruer» dukket opp på filmlerretet for første gang, kommer det avsluttende kapittelet.

Anja Breien (77) og skuespillerne Anne Marie Ottersen (73) og Frøydis Armand (69) skal gi publikum svaret på hvordan det har gått med de tre kvinnene, som i 1975 fengslet publikums interesse da de forlot ektemenn og barn i tre døgn for å rangle. Filmen var banebrytende med tanke på å sette kjønnsroller og kvinnefrigjøring på agendaen.

Norsk filminstitutt kunngjorde mandag at de har gitt Tordenfilm AS og regissør Anja Breien 4.500.000 kroner i støtte til produksjonen av «Hustruer – 40 år etter». Men én kvinne vil bli savnet. Katja Medbøe, som i likhet med Ottersen og Armand spilte i både den første filmen og i oppfølgerne i 1985 og 1996, døde for 19 år siden – samme år som film nummer tre kom ut. Hun ble 51 år.

Den kommende «Hustruer»-filmen er den fjerde i rekken, og den aller siste. Breien står for manuset med hjelp fra de to skuespillerne, og kvinnene harselerer fortsatt med samfunnsroller.

Starter til neste år

Jarle Namtvedt, presseansvarlig i Norsk Filmdistribusjon, sier til VG at hvis alt går etter planen, så starter innspillingen neste år. – Dette er første trinn på veien til fullfinansiering, og planen er at filmen får premiere i 2020.

Helge Jordal (72), Jon Eikemo (78), Nils Vogt (70), Henrik Scheele (66) og Sverre Anker Ousdal (73) er blant de mannlige skuespillerne som har spilt i de foregående filmene. Alf Nordvang og svenske Brasse Brännström, har også stått på rollelisten, men de gikk bort i henholdsvis 2007 og 2014. Nordvang ble 75, mens Brännström ble 69 år gammel. Ennå er det hemmelig hvilke mannlige skuespillere som dukker opp film nummer fire.

Men det er lagt opp til noen hyggelige gjensyn og kanskje noen nye bekjentskaper, sier Namtvedt. «Hustruer» var blant de viktigste kunstneriske bidragene til feministdebatten i Norge på 1970-tallet. NFi gir også Motlys AS og regissør Maria Sødahl 11.050.000 kroner til «Håp» – en historie om hva som skjer med kjærligheten når en kvinne midtveis i livet får tre måneder igjen å leve.

Min kommentar til dette er :

Det skal bli hyggelig å se igjen disse. Jeg har sett de tidligere filmene og husker dem godt. Prosjektet vil sikkert ha gode skuespillere og vil bli veldig bra. At det holdes hemmelig, er litt 70-tallet synes jeg. Jeg savner faktisk Katja Medbøe jeg også, for hun var en veldig dyktig skuespiller. Hun var med i 18 filmer og serier. Hun tok livet sitt i 1996, hun ble funnet i Nordmarka. Det er bare trist. Men nå venter jeg på¨filmen skal ha premiere, men 2020 er jo litt langt fram da. I mellomtiden ser jeg på YouTube, der finnes det så mye gammelt norsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *